Pinterest-ordlista

Nyfiken på Pinterest? Har du hört orden ”pin” och ”pinna” men inte förstått vad det är och vad de betyder? Ingen fara. Här får du lite hjälp på traven – en enkel ordlista så du förstår vad andra pratar om. Då kör vi!

Board

En plats där pins kan sparas på Pinterest, ungefär som en anslagstavla där användaren har boards som är organiserade efter olika ämnen/kategorier. På en board kan du gruppera och spara de pins som du tycker om. Du kan ha kategorier för t ex inredning, maträtter, mode och trädgård. Du kan välja om boarden ska vara privat eller offentlig. En privat board kan endast du se och en offentlig kan alla ta del av. Du kan döpa din board och bestämma vad den ska innehålla.

 

Flöde 

Det här är din inspirationsvy som du ser när du loggar in på ditt konto. Här finns pins du sparat på dina boards, profiler och ämnen du följer. Ditt flöde blir bättre och mer träffande ju mer du pinnar och engagerar dig i.

 

Följare

Användare som vill följa och se andra Pinterest-användares flöde. Klicka på ”följ-knappen” om du vill följa någon som matchar dina intressen. Då kan du se vad den andre pinnaren sparat på sin board.

 

Nyckelord

Pinterest är en visuell sökmotor och nyckelord är viktigt för att synas i flödet. Det enklaste knepet för att hitta nyckelord när man letar innehåll är att börja skriva in ord i sökrutan och på så vis få förslag på föreslagna söktermer.

 

Relaterade pins

När du klickar på en intressant pin dyker det upp fler som liknar den du klickat på. Med tiden kommer du lättare hitta pins som matchar sådant du är intresserad av. Både pins, board och profiler som kan vara intressanta för dig att följa kan dyka upp.

 

Spara

En användare kan spara en pin till en av sina boards.

 

Pinna

Att ”pinna” innebär att du lägger till en ”pin” (knappnål) på din board – din digitala anslagstavla. Den sparas i ditt flöde på din board och kan även dyka upp i dina följares flöde. För att ”pinna” klickar du på ”pin it-knappen och väljer till vilken board den ska sparas till. Om du gör en egen pin använder du plus-knappen.

 

Pinners

Användare på Pinterest har en profil på plattformen. Här syns profilbilden, vilka den följer, hur många som följer och boards personen användaren har. Kallas också ”pinners”.

 

Pin

En ”pin” är som en digital knappnål som du använder för att fästa bilder och videos på din ”board”. Det är en bild eller video som länkats från en annan plats till Pinterest. Det kan vara ett blogginlägg, en artikel eller en landningssida.

 

Profil

Användare som har en profil på Pinterest, se ”pinners”.

 

Promoted Pins

Det här är Pinterest-annonser. De ser ut som vanliga pins men längst ner står det ”annons”. Företag köper annonsplats på Pinterest för att exponeras sina pins för en speciell målgrupp.

 

Pinners

Se ”profil”, ovan.

 

Repinna

Att dela vidare en pin.

 

 

Pinterest är en visuell sökmotor där du hittar massor av idéer och inspiration. Det är ett socialt media som funnits ett tag men blir mer och mer populärt i Sverige. Du kan spara tips och material från nästan vilken hemsida som helst när du surfar genom att markera dem med en ”pin”. Samla dem på din profilsida och bygg upp din digitala anslagstavla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.